Kategorier
SVERIGE NATO USA Uncategorized

Sverige värd för internationell (datoriserad) konfliktövning med USA och Nato

Under perioden 4 – 15 april byter miljoner svenska invånare medborgarskap i ett internationellt dataspel som simulerar återuppbyggnadsarbetet i ett landområde som för några år sedan var en blodig krigsskådeplats.

Bor du mellan Stockholmsregionen och Vänern-Vättern, eller på Gotland, befinner du dig i Bogaland, där framför allt Nato och FN skall försöka leda det förstörda samhället tillbaka till ett normalt liv, med fungerande militära, polisiära och civila institutioner.

Bor du i trakterna kring Gästrikland befinner du dig i Xland, där EU har huvudansvaret för återuppbyggnaden.

Övningen i ”the North Friendly Sea region” – Viking 11 – är en av de största i sitt slag som hittills genomförts i Sverige och omfattar totalt landets centrala och södra delar.

Försvarsmakten och regeringens Folke Bernadotteakademin svarar för det svenska värdskapet.

Bland de nästan 20 deltagande länderna finns – utöver det helt dominerande USA – bland andra Österrike, Bosnien Hezegovina, Finland, Frankrike, Georgien, Nederländerna, Tyskland, Irland, Makedonien, Moldavien, Norge, Polen, Serbien, Singapore, Schweiz, Tadjikistan och Ukraina.

Deltagande militära organisationer är bland andra Nato, USA:s militära kommando i Europa, EU:s Nordic Battle Group och EU:s militära ledning, samt den östafrikanska militära organisationen EASBRIG, knuten till Afrikanska Unionen med säte i Nairobi, Kenya.

Fokus under de åtta dagarnas övning – via datorer, webbkameror, video och telefoni, i Sverige och på andra håll runt om i världen – ligger på Bogaland. Landet genomgick, enligt förutsättningarna för övningen, ett inbördeskrig för tio år sedan, vilket ledde till att det delades upp utmed etniska gränser med var sin dominerande politisk grupp, med liten förmåga att styra sina områden.

De två etniska blocken har nu undertecknat en fredsuppgörelse som skall förverkligas med hjälp av ”det internationella samfundet”.

En fingerad FN-resolution, antagen av säkerhetsrådet, ligger som grund för ”det internationella samfundets” ansträngningar att nu ställa allt tillrätta i en ”stabiliseringsfas”, där samarbete skall utvecklas mellan alla inblandade parter; mellan militären, regeringsorgan, frivilligorganisationer, mellan civila organisationer, ”mellan media och militära och civila element”.

Deltagarna i Viking 11 skall bland annat få fredsuppgörelsen mellan de två politisk/etniska grupperna att fungera, bygga upp humanitärt arbete, skapa skydd av civila, skriva lagar och ta itu med ”pirataktiviteter på internationellt vatten”.

USA och Nato, vilka båda sitter med i övningens svenska högkvarter, bidrar bland annat med teknik, samordning, expertis och en senare utvärdering av övningen.

Deltagarlistan är lång; FN:s avdelning för fredsbevarande operationer UNDPKO, utvecklingsprogrammet UNDP och flyktingkommissionen UNHCR m fl. Bland frivilligorganisationerna finns Amnesty Sverige, Rädda Barnen (Sverige, Norge och Storbritannien), svenska och internationella Röda Korset, Svenska Kyrkan, med flera.

Även svenska och amerikanska UD finns med, liksom svenska och utländska polismyndigheter..

Försvarsmaktens budget för övningen är cirka 30 miljoner kronor, övriga länder och deltagare står själva för sina kostnader.

Jan Halldin

Frilansjournalist, tidigare utrikesreporter Göteborgs-Posten

Av halldinreportage

foreign correspondent

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.